Szukaj

Oliwki to drobne owoce drzewa oliwkowego występującego naturalnie w śródziemnomorskim klimacie Włoch, Grecji, Hiszpanii. Świeże oliwki są gorzkie i cierpkie. Dlatego te przeznaczone do zjedzenia poddaje się fermentacji, czyli po prostu się je kisi.
Kolor oliwek świadczy o ich stopniu dojrzałości. Zielone oliwki są najmniej dojrzałe. Potem zbiera się oliwki brązowe a pod koniec sezonu zbiera się oliwki o ciemno-fioletowej lub czarnej barwie.
Oliwki są niskokaloryczne i wspomagają procesy trawienia. Ich wyjątkowe walory smakowe kojarzą nam się przede wszystkim z kuchnią grecką, włoską i hiszpańską.
Oliwki to przede wszystkim wyśmienita i zdrowa przekąska. Istnieje wiele wersji ich serwowania : z pestkami, drylowane, nadziewane: migdałami, czosnkiem, papryką. Oliwki to także wykwintny dodatek do wielu potraw. Podkreślają smak serów, sałatek, pizzy, dań makaronowych, mięsnych oraz warzywnych. Teraz łatwo dostępne w słoikach i puszkach o większych i mniejszych pojemnościach są gotową do wykorzystania w kuchni propozycją. Zapraszamy do degustacji naszych wspaniałych oliwek z Hiszpanii i Grecji. Ich jakość zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Wyświetlanie 1–6 z 21 wyników