Szukaj

Detal/Horeca

Ocet balsamiczny produkuje się we Włoszek od czasów średniowiecza. Ten gęsty i esencjonalny sos o słodko-kwaśnym smaku powstaje w wyniku fermentacji moszczu czyli pulpy winogronowej . Ocet balsamiczny długo dojrzewa w drewnianych beczkach. Jego szlachetność zależy od długości czasu przechowywania go i dochodzi czasem do kilkudziesięciu lat. Cukry zawarte w winogronach nadają mu gęstość i słodycz, dzięki czemu można go stosować jako kontrast zarówno do wytrawnych jak i słodkich dań. Na świecie najbardziej znane są octy balsamiczne z Modeny.
Ocet balsamiczny hamuje apetyt, przyspiesza spalanie tłuszczu i dobroczynnie wpływa na procesy trawienne dlatego polecany jest również w dietach odchudzających. Octem balsamicznym można wzbogacić smak sosów zarówno do mięs i ryb jak i ciekawych deserów.. Doskonale komponuje się z sałatami, czerwonym mięsem, dziczyzną i drobiem. Włosi skrapiają nim również cienkie plastry surowego mięsa zwanego carpaccio jak i grillowanych warzyw. Ocet balsamiczny dopełnia też wiele klasycznych w kuchni włoskiej dań takich jak np. caprese – soczyste pomidory z mozzarellą. Ocet balsamiczny nada oryginalności i szlachetności każdej kulinarnej propozycji.
Kremy balsamiczne to z kolei bardziej gęsta konsystencja i ciemniejszy kolor o gorzkawo- słodkim smaku. Stosuje się go w kuchni do dekoracji i wykańczania zarówno klasycznych jak i nowoczesnych kompozycji . Doskonale uzupełnia wszelkie kulinarne pomysły.

Wyświetlanie 1–6 z 8 wyników