SKŁADNIKI

400 g + 2 łyżki mąki pszennej 

30 g drożdży (świeżych)

2/3 szklanki wody (ciepłej, przegotowanej)

szczypta soli

1 łyżeczka cukru 

3 łyżki oliwy z oliwek VERA 

1 słoiczek pesto zielonego VERA

2 szt. cebuli dymki

2 szt. cebuli czerwonej

ok. 8 szt. pomidorków mini - kolorowych

ok. 6 szt. pomidorów suszonych VERA

1 kulka mozzarelli 

świeża bazylia 

czarnuszka

pieprz

świeży koperek 

Przepis na osiem porcji w dwóch wersjach: mini pizza pomidorowa oraz mini pizza cebulowa.

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

W misce umieszczamy drożdże, ¼ szklanki przegotowanej (ciepłej) wody, cukier, 2 łyżki mąki i mieszamy do powstania jednolitej masy.

Powstały zaczyn drożdżowy przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min.

W czasie, gdy zaczyn drożdżowy nam rośnie przygotowujemy pozostałe składniki ciasta na pizzę: przesiewamy mąkę do miski, dodajemy do niej szczyptę soli.

Po 15 minutach do zaczynu dodajemy: przesianą mąkę z solą, ½ szklanki przegotowanej wody oraz 3 łyżki oliwy z oliwek i wyrabiamy ciasto (w robocie kuchennym lub ręcznie) do powstania gładkiej, jednolitej masy.

Wyrobione ciasto odkładamy do wyrośnięcia do miski przykrytej ściereczką na 1 godzinę.

Po wyrośnięciu, ciasto dzielimy  na 8 części, każdą część rozwałkowujemy na placki o średnicy ok. 12 cm.

Na plackach rozsmarowujemy pesto zielone VERA, a następnie na połowę placków (4 szt.) dajemy: cebulę dymkę i cebulę czerwoną, a na drugą połowę: mini pomidorki (przekrojone na pół), suszone pomidory i mozzarellę (drobno).

Powstałe pizze pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 210 st C, grzałka góra-dół, ok. 15 min.

Na upieczone pizzę pomidorowe układamy świeżą bazylię, a na pizze cebulowe dajemy: pieprz, czarnuszkę i świeży koperek.

by Roksana Wilk

WYKORZYSTAJ
W PRZEPISIE
Mini pizza na dwa sposoby