SKŁADNIKI

1 ¼ szklanki ciepłej wody

1 opakowanie suchych drożdży

1 łyżka stołowa cukru

¾ szklanki jogurtu greckiego

2 łyżki stołowe oliwy extra virgin

1 łyżka stołowa soli

3 ¾ szklanki mąki pszennej

½ pęczka natki pietruszki

1 papryka zielona

300 g pomidorów

1 ogórek zielony

½ słoiczka oliwek kalamata Vera

1 czerwona cebula

250 g sera feta

Oliwa extra virgin Vera

Świeże oregano

Pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

Połącz ciepłą wodę z drożdżami i cukrem i odstaw w ciepłe miejscę na ok 10 minut.

Do drożdżowego zaczynu dodaj jogurt, oliwę i sól. Dorzuć mąkę i posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej masy. Wyłóż na blat i wyrabiaj przez kilka minut, aż ciasto przestanie się kleić (w razie potrzeby podsyp odrobinę mąką).

Wyrobione ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.

Wałkuj ciasto w kształt koła o średnicy około 20 cm (kształt placka możesz wyciąć przy pomocy większej miski). Posmaruj wierch odrobiną oliwy i posyp solą himalajską.

Smaż placki na suchej, dobrze rozgrzanej patelni ok 1-2 min. z każdej strony.

Do miski wrzuć pokrojone pomidory, ogórka i paprykę, poszatkowaną drobną cebulę i ser feta. Posyp oliwkami kalamata (pozbawionymi pestki) i dopraw świeżym oregano i pieprzem.

Sałatkę rozłóż na chlebkach, polej oliwą extra virgin i podawaj jak wrapy

(fot. Natalia Piotrowska)

WYKORZYSTAJ
W PRZEPISIE
Śródziemnomorski chlebek na jogurcie z grecką sałatką