SKŁADNIKI

podwójny filet z kurczaka

1 duży batat

1 puszka mleczka kokosowego

½ opakowania szpinaku baby

1 puszka pomidorów bez skórki krojonych w sosie własnym Vera

olej kokosowy Vera

limonka

cebula

czosnek

mieszanka curry (lub pasta curry)

mieszanka garam masala

papryka słodka

świeży imbir

sól, pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

Kurczaka pokroj w kawałki, obtocz w połowie mieszanki przypraw i odstaw na godzinę do lodówki. 

Na patelni rozgrzej olej kokosowy, upraż resztę przypraw, podsmaż pokrojoną wcześniej cebulę, imbir i czosnek.

Dodaj kurczaka i smaż 5 minut. Dorzuć pokrojonego w kostkę batata i chwilę przesmaż.

Wrzuć pomidory i duś pod przykryciem 10 minut. Dodaj mleko kokosowe, startą skórkę z limonki dopraw solą i pieprzem. Na końcu dodaj szpinak, wyłącz gaz i przykryj danie na 2 minuty.

Podawaj z ryżem lub chlebkiem naan.



(fot. Natalia Piotrowska)

WYKORZYSTAJ
W PRZEPISIE
Kokosowe curry z batatami i szpinakiem