Polecamy

Zupa krem z dyni

Zupa krem
z dyni

SKŁADNIKI

11/2 kg dyni piżmowej przed obraniem
3 średnie ziemniaki
1 średnia marchewka
1 łodyga z selera naciowego
1 ząbek czosnku
50 ml śmietanki 30 %
sól, pieprz
oliwa z wytłoczyn z oliwek (VERA)

Dodatki

lekko zapieczona kromka chleba z oliwą
świeżo starty parmezan listki bazylii



SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

Dynię, ziemniaki, marchewkę, seler naciowy kroimy w kostkę i bardzo krótko podsmażamy na oliwie. Dodajemy rozgnieciony czosnek i ciągle mieszamy. Po 5 minutach warzywa zalewamy wodą, tak aby były jedynie zakryte i gotujemy do miękkości. Blendujemy ręcznym mikserem na gładki krem. Stawiamy garnek z kremem na gaz i wlewamy śmietankę i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Gotujemy jeszcze kilka minut ciągle mieszając.
Gorący krem podajemy w miseczkach z dodatkiem
kawałeczków zapieczonego chleba, posypujemy startym parmezanem i kilkoma listkami bazylii.

WYKORZYSTAJ
W PRZEPISIE
Zupa krem z dyni